October 28, 2015

Valdis Brože saņem „Lielā Kristapa” balvu

Mākslas galerija Putti sveic latviešu laikmetīgo rotu mākslinieku Valdi Broži ar „Lielā Kristapa” balvas saņemšanu. Mākslinieks apbalvojumu ieguvis kopā ar igauņu mākslinieci Anu-Laura Tuttelberg nominācijā “Labākais animācijas filmas mākslinieks” par darbu pie animācijas filmas „Laiks iet”, kas radīta kopā ar režisoru Ivo Briedi 2015. gada sākumā.

Šī animācijas filma ir galvenais Valda Brožes iedvesmas avots viņa laikmetīgo rotu personālizstādei, kas norisināsies Mākslas galerijā Putti no 2015. gada 6. novembra līdz 24. novembrim. Animācijas filma „Laiks iet” ir skumji eksistenciāls un vienlaikus smeldzīgi skaists stāsts par laiku, kuru nevar apturēt, bet kurš aptur mūs. Tās varonis ir vecs vīrs, kurš pēc daudziem gadiem ir nolēmis pamest savu atmiņu cellei līdzīgo istabu, taču zudušā laika mirkļi to neatļauj. Atsviež atpakaļ. Veco vīru filmai ir radījis Valdis – sev raksturīgajā rotu dizaina stilistikā, izmantojot sudrabu un mamuta ilkni. Atzīstot, ka darbs pie šīs filmas savā ziņā izprovocējis viņu radīt izstādi it kā arī pašam par savu laiku. “Caur šo izstādi gribēju it kā pats uz sevi paraudzīties no malas, lai saprastu, kas ir tas, kurp šobrīd bīdos.”

Lielais Kristaps ir Latvijas kinofestivāls. Iedibināts 1977. gadā, kā ikgadēja labākās filmas apbalvošana, 1989. gadā tas kļūst par kinofestivālu. Kopš 2001. gada festivāls tiek rīkots ik pēc diviem gadiem, to rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība.

Leave a Reply