May 16, 2019

GIOIELLI IN FERMENTO 2019

Jau devīto reizi sevi pieteica starptautisks laikmetīgo rotu konkurss GIOIELLI IN FERMENTO – Fermentācija rotās. Šī gada konkursa tēma ir KVALITĀTES MEKLĒŠANA. Konkursu rīko Castel San Giovanni pilsēta sadarbībā ar Itālijas Laikmetīgo rotu asociāciju (AGC). Idejas autore un izstādes kuratore ir Eliana Negroni.

“ Vīnogulājiem klātais pakalns Valtidones ielejā ir mans ikdienas horizonts – sarkanā, mālainā zeme un Po upes kaļķainās vēnas Pjačencas provincē, Emīlijas – Romanjas reģionā Ziemeļitālijā. Tas kalpo par iedvesmas avotu radošam darbam.”

Projekta idejas autore un kuratore ELIANA NEGRONI

 Konkursa pirmajā kārtā pieteicās 120 mākslinieki no visas pasaules. Žūrija atlasīja 50 darbus, kuri veido rotu izstādes pamatu un piedalās cīņā par pirmo vietu. Tā ir īsta “fermentācija” rotu mākslas pasaulē. Izstāde tika atklāta 12. maijā villā Braghieri Albesani, pilsētā Castel San Giovanni, Pjačencā, Itālijā.

Pati villa Braghieri Albesani celta 17. gs. baroka stilā. 1890. gadā villa tika pārdota Pietro Albesani, kurš bija Pjačensas Krimināltiesas priekšsēdētājs. Tālāk 1905. gadā villu pārņēma Braghieri ģimene. Carlo Braghieri, kurš bija ievērojams jurists, 1971. gadā villu novēlēja Castel San Giovanni pašvaldības iestādei. Mūsdienās villā Braghieri  ir muzejs un bibliotēka.

Projekta  iedvesmas avots ir process, kurš sakņojas vīna darīšanas kultūrā. Kā metafora fermentācijas procesam vīnā, kad veselīgs, dzīvs dabas elements – vīnogas pārvēršas citā veidolā – vīnā, ar citu garšu, raksturu un vērtību. Tādā pašā veidā tas liek domāt par laikmetīgās rotas radīšanas procesu – pārvērst dažādus materiālus īpašā dizainā, formā un konceptā – rotā. Vīndari un rotu mākslinieki liek lietā savu radošo izdomu, lai izteiktos un parādītu to gatavā produktā.

Izstādes atvēšana : izstādes kuratore ELIANA NEGRONI, pilsētas Castel San 
Giovanni mērs LUCIA FONTANA
No labās : Castel San Giovanni mērs LUCIA FONTANA, itāļu rotu māksliniece MARIANTONIETTA DAVOLI , žūrijas pārstāve AGITA PUTĀNE
Īpašie viesi : Itālijas rotu mākslinieki Maria Rosa Franzin ( AGC prezidente ) un
   Gigi Mariani (Modena)
Pa labi 1. rindā :   Annamaria Zanella –  Itālijas rotu māksliniece
     Pa kreisi 1. rindā : Renzo Pasquale – žūrijas pārstāvis,  Itālijas rotu
     mākslinieks un pasniedzējs Padujā
Itālijas rotu mākslinieks Corrado De Meo

Mākslas galerijas PUTTI balvu ieguva darbs  C2H5OH

MARIANTONIETTA DAVOLI, Itālija

C2H5OH

Kaklarota

Materiāli: vaska kokvilnas striķis, ripsa lenta, poliesters

Es «ieklikšķināju» –  vīns, fermentācija … Un es atradu sevi iegremdētu ķīmiskajās formulās. Es nekavējoties transformēju etilspirta ķīmisko formulu trīsdimensiju modelī, kas izgatavots no tekstilmateriāliem un auklām. Es sāku formulas dublēšanu kompozīcijā, kura veido kaklarotu. Mans ideja šī projekta kvalitātes nodrošināšanai ir: koncepcija, manuālās prasmes, konstruktīvā tehnika, krāsu sastāvs, papildinājumi.

Konkursā 1. vietu ieguva darbs MIRKĻA FORMA

YASUKO KANNO, Japāna

MIRKĻA FORMA

Piespraude

Materiāli : sudrabs, nerūsējošais tērauds

Izskats ir īslaicīgs un nepārtraukti mainīgs. Tas ir patiess un daļējs reālās lietas atspoguļojums, objekts nekad neparādās tai pašā izskatā. Tas ir trausls, īslaicīgs un nepilnīgs, radot iespaidu, ka tas var viegli izlauzties zem spiediena. Tomēr momentānais izskats sniedz padomus, kā tuvoties objektam, kas ļauj mums ne tikai zināt ārējo formu, bet arī just un novērtēt iekšējo patiesību, bagātību un apmierinātību.

CORRADO DE MEO, Itālija

TERUĀRS

Piespraude

Materiāli : sudrabs, koks, papier- mache, akrila krāsa, oksīdi, nitro krāsa

Teruāra faktors – kombinācija, kura piešķir vīnam neatkārtojamu garšu, aromātu un krāsu – klimats, vīna dārza novietojums, augsne.

ELISABETTA CAROZZI, Itālija

DEGUSTĀCIJAS KALAROTA

Kaklarota

Materiāli : borsilikāta stikls, silikona aizbāžņi, neilona tīkliņš

NATAŠA GRANDOVEC, Slovēnija

RUDENS

Piespraude

Materiāli : sudrabs, , zelts 22 karāti

SARA SHAHAK, Izraēla

DAŽREIZS PURPURSARKANS

Piespraude

Materiāli : dzelzs, emalja, laka, gumijas krāsa, samta pulveris, stikla krāsa, miniatūra stikla bumbiņas, nerūsējošais tērauds

OBLID MLAKAR, Šveice / Slovēnija

VAINAGS

Diadēma

Materiāli : sudrabs, eikalipta sēklas, tekstilizstrādājumi, zīda pavedieni

Leģenda vēsta, ka eikalipta lapās var atrast zeltu un sudrabu. Patiesība ir tāda, ka koks no zemes iegūst dārgmetālus un pēc tam izlaiž tos caur lapām un sēklām. Šajā leģendas interpretācijā eikalipta kronis turpina stāstu ar pākstīm dzerot no sudraba pamatnes. Tie, kas ir nobaudījuši savus piedāvājumus, saprot, ka vainaga īstais

skaistums ir individuālu „dārgakmeņu” nepilnības.

BARBARA UDERZO, Itālija

BLOB GREDZENS RUBEDO 2019

Gredzens

Materiāli : sudrabs (melnā rodija galvaniskā apstrāde), dažādas plastmasas, plastikāta vampīrs ar fluorescējošiem zobiem (objekts trouvés), stikla pudele ar sarkanu šķidrumu, caurspīdīgs un sarkans stikls, caurspīdīgs dzeltens stikls, marķieris, miniatūras, kristāls, stikls.

ARIEL LAVIAN, Izraēla

KOPERTĀCIJA

Kaklarota

Materiāli : varš

Ja esat Valtidones reģionā, tad noteikti apmeklējiet 13.gs. viduslaiku mazo, seno ciematiņu, kurā atrodas fantastiski jauks un garšīgs restorāns  – Oeangerie Cucina d’Arte, Strada Grintorto, 3 – Grintorto di Agazzano,

www.or-cucinadarte.com

Es esmu ļoti pateicīga par uzaicinājumu piedalīties žūrijas komandā, ņemt dalību pasākumā un satikt tuvus un mīļus cilvēkus.

Agita