February 12, 2020

MARIA ROSA FRANZIN, Itālija

MARIA ROSA FRANZIN – Itālijas laikmetīgo rotu māksliniece, pasniedzēja Padujas Pietro Selvatico mākslas institūtā, Itālijas Laikmetīgo Rotu Asociācijas prezidente un kuratore dažādiem laikmetīgo rotu projektiem/izstādēm.
“ Man patīk, ja man pie horizonta ir kāds projekts.”
Lai gan sākotnēji Maria Rosa ir mācījusies glezniecību Venēcijas Tēlotājmākslas akadēmijā, skolas pasniedzēji viņu iedvesmoja pievērsties rotu veidošanai, kas, kā māksliniece skaidro, glezniecības pasaule pārgāja tēlu dimensijā. Tā Maria Rosa mācījās pie Mario Pinton, kas bija eksperts laikmetīgo rotu laukā un profesors Padujas Pietro Selvatico Mākslas institūtā.
Lielu ietekmi mākslinieces darbam deva redzētā izstāde par etrusku dzīvi un viņu “dvēseles namiem” jeb mazās formās veidotas mājas, kur tika ietverta cilvēku un viņu dzīves jēga. Māksliniece sākusi domāt par rotām, kā par maziem konteineriem. Apjomi, ko raksturo “nepareiza” ģeometrija. Konstrukcija, kuru nenosaka simetrija, bet tāda, kura savā formā paliek brīva. Toties kārbu iekšpusi atdzīvina krāsas, ko veido sajaucot dažādus toņus. Krāsa spēj aizņemt telpu un virsmas. Maria Rosa Franzin šīs mazās vietas uzskata par vitāli svarīgu darbību kulmināciju – pagātnes kaislībām, kas tiek slēptas, bet ne aizmirstas.
Savos darbos māksliniece izmanto materiālus un metodes, kas raksturīgi itāļu tradīcijām. Rotas tiek veidotas gluži kā skices, ko var ietvert tīra zelta triepienos uz oksidētām sudraba virsmām, it kā tie būtu izgatavoti ar otu. Izmantojot koraļļus vai sintētiskos elementus, kas tiek veidoti it kā tie būtu pieauguši un izspieduši savu ceļu no apakšas, rodas trīs dimensiju efekts, piešķirot rotai dziļumu.
Māksliniece uzver, ka ienākot laikmetīgo rotu pasaulē jāmeklē rotu dvēsele. Jāmeklē ziņojums, izjūta, ko tās iemieso, nevis tukšumu vai improvizāciju.
Pirms daudziem gadiem es redzēju interesantu izstādi par etrusku ikdienas dzīvi un “dvēseles mājām”. Mani ieinteresēja šīs mazās formas – piemēram, mazās mājas – kā vietas, kur bija ietverta cilvēku un viņu dzīves jēga. Tajā brīdī sapratu, ka ir īstais laiks pievērst uzmanību Case dell’Anima jeb DVĒSELES MĀJĀM.

https://klimt02.net/jewellers/maria-rosa-franzin

https://www.agc-it.org/it/soci/38-maria-rosa-franzin.html