February 24, 2020

VALDIS BROŽE, Latvija

Cik tālu vien latviešu rotu mākslinieks VALDIS BROŽE sevi atceras, vienmēr viņš no stieplītēm taisījis rotu – mazus gredzentiņus un dāvinājis tos mammai. Skaidri un gaiši definējis – es būšu juvelieris.
Valdis strādā ar zeltu, sudrabu, dažādiem dārgakmeņiem un pusdārgakmeņiem. Mākslinieka mainīgā rokraksta nemainīgais lielums ir darbs ar emalju.
„Es strādāju ar krāsām. Dažreiz salieku kopā diezgan riskantas krāsas. Kāpēc? Laikam tā klimata dēļ, tā pelēkuma dēļ. Krāsa piedod rotai dzīvesprieku.”
Mākslinieks spēlējas ar krāsu intensitāti , savienojot tās pārsteidzošās kombinācijās.
Otra spilgta iezīme Valda rotās ir sireālisms. Kapēc? Var tikai minēt.
„Es nemēdzu veidot vienādas lietas. Man patīk visu laiku izdomāt ko jaunu. Vienā kolekcijā var atkārtoties tikai daži elementi, detaļas.”
Valdis stāsta, ka viņš ilgu laiku ir pavadījis pie anatomijas grāmatām, lai izstudētu un saprastu cilvēka plaukstu, un varētu izgatavot gredzenus uz diviem pirkstiem.
Strādājot ar rotām Valdim vienmēr ir gribējies atrast valodu, kas uzrunā. Ļoti lakonisku, bet daudzšķautņainu. Radītajiem darbiem jārunā universālā valodā, radīšanas pamatprincipi mums nav zināmi, bet ir stipra nojausma, kad tie ir radīti ar patiesu prieku un interesi par pasauli.
“ Rotaslietas ir kā mazas makro pasaules, kuras nostrādā interesanti, dažādi, skatoties, kas tās nēsā un nēsājot jau rada ko jaunu.”

Emaljēšana kopš antīkās pasaules laikiem bija praktiski vienīgais metālu krāsošanas veids ar ilgnoturīgu iedarbību.
Stiklveida emalja ir stiklveida masas rotu pārklājums, savienots ar metāla virsmu īpaši tīros darba apstākļos pie ļoti augstas temperatūras, ko lieto dārgmetālu dekoratīvai rotāšanai.
Laikmetīgo rotu mākslinieks Valdis Brože ir teicams emaljēšanas tehnoloģijas pārvaldītājs. Emalja un spēlēšanās ar krāsām, savienojot tās pārsteidzošās kombinācijās ir mākslinieka mainīgā rokraksta nemainīgais lielums.

https://www.valdis-broze.com/