February 12, 2020

MAIJA VĪTOLA, Latvija

Maģistra grādu māksliniece ieguvusi Latvijas Mākslas Akadēmijā Metāla dizaina nodaļā 2017. gadā. Savas profesionālās zināšanas un prakses papildinājusi dažādos kursos un meistarklasēs.
Maijas radītas rotas raksturo, smalks roku darbs un delikāti intīms vēstījums.
Maija pievēršas cilvēka iekšējai pasaulei, kurā bez augstākajām pamatvērtībām – mīlestības, cieņas un ziedošanās – eksistē arī iegribas, alkas un iekāre.
“Saviem darbiem par iedvesmu izvēlos cilvēka dzīves ritējumu, tajā gūto pieredzi, pamatvērtības, kuras, slāni pa slānim uzklājot, rota kļūst par kaut ko vērtīgu un dārgu, veidojot katra cilvēka iekšējo kodolu – dvēseli.”

https://www.instagram.com/maijavitola/
https://www.facebook.com/MaijaVitolaJewellery/

Māksliniece strādā ar tādiem dzīvnieku izcelsmes materiāliem, kā bifeļa rags, jēra ribas, kamieļa kauls.
Māksliniecei patīk kaula plastiskās īpašības. “ No kaula var izgrebt jebkuru formu, kas vien radusies iztēlē. Ar materiāla palīdzību, es varu radīt mākslas darbu, kas kalpo kā tilts dialogam starp manu iekšējo pasauli un skatītāju vai rotas valkātāju.”
“Materiāla – kaula, raga, vai melnkoka izvēle atkarīga no darba ieceres, taču bieži vien grebšanas procesā rodas sajūta, ka materiālas pats pasaka priekšā savu stāstu, ļaujot man radīt darbus, kuri ir unikāli un skulpturāli manas pasaules atveidi”
Iedvesmu māksliniece rod ikdienas burvībā, “Kādu vakaru pēc maltītes draugu lokā skatienu piesaistīja uz šķīvja palikušās jēra ribiņas – dabiskās, lakoniskās formas rosināja manu iztēli rast jaunas formas un radīt jaunus mākslas priekšmetus”.
“Rotu radīšana ir skaists, radošs un laikietilpīgs process – uzmanīgs darbs, emocijas, pārdomas un gandarījums ir pozitīvais rezultāts, es vēlos šo sajūtu nodot tālāk, tādejādi iedvesmojot citus cilvēkus.”